Citaten

Deelnemers Neiskoen

Citaten

Het is ook echt mijn eigen herstel, ik ben zó blij dat ik weer iets voorstel. Ik krijg er energie van anderen voor terug.

Deze plek en de mensen om me heen maken me sterker en ik durf mezelf te accepteren! Sinds een paar weken heb ik een vrijwilligerscontract gekregen en de knoop doorgehakt bij ORO, ik wil ervaringsdeskundige worden. Ik heb bij NSk nieuwe vriendschappen gekregen. Vriendschappen die oprecht zijn, waardoor ik weer mezelf durf te zijn en me veilig voel.

Ik kan er niet de juiste worden voor vinden maar zulke mensen om me heen heb ik nog nooit gehad. Die je in je waarde laten, met elkaar lachen en met elkaar huilen.

Sinds kort hebben we op de vrijdag een spelletjes avond, wat niet alleen spelletjes is maar ook lachen, dansen, zingen, praten en dus herstel. Dat doet enorm goed.

Misschien als ik zeg: we houden van elkaar, dat zegt genoeg

Iedereen ontvangt elkaar. Het is maar net wie er het dichtst bij de deur staat, die begroet de bezoekers. Het voelt zo, als je op dinsdag voor het eerst bent binnengekomen, voelt het alsof je er op maandag ook bent geweest. Je denkt: ik ben hier ooit eerder geweest. Het is fijn, het is warm. Er is geen drempel. Iedereen is gelijk. Niemand van Nei Skoen loopt rond alsof hij de directeur of de secretaris is. Iedereen is hetzelfde

Het is een fijne omgeving, hier is warmte en gezelligheid. Er hangt een open sfeer. Je hoeft je niet bloot te geven als je dat niet wilt, maar je mag alles zeggen. Niemand vindt daar iets van of vertelt het door aan anderen. Je kunt de mensen hier vertrouwen. Laatst heb ik buiten bij het vuurtje lekker zitten kletsen met een vrouw, die kende ik nog niet, maar we hebben heel fijn gepraat met elkaar, over van alles en nog wat.

Ik heb sinds juli een vrijwilligerscontract bij NSk. Hierdoor voel ik me weer gewaardeerd. En door de training van NSk ‘Vertel je verhaal’ lijkt het me leuk om verder te gaan als ervaringswerker. Door NSk voel ik dat ik weer aan het groeien ben en bezig ben met mijn herstel. Zelfs nu ik merk dat mijn stemming nu niet zo optimaal is, zak ik nu niet verder weg zoals vorig jaar, omdat ik nu Nei Skoen heb!

Ze zeggen bij NSk dat ik een kartrekker ben, met de workshops en zo. Daar ben ik best wel trots op.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe oud je bent, wat je geleerd hebt. Er zit er altijd een ingeving tussen waar niemand anders aan gedacht heeft. En die wordt meteen meegenomen en geëerd. Dat is meteen motivatie voor de volgende keer, dat je wéér mee gaat denken. Want je mag meedenken, als je iets zegt is het van ‘wauw, top, gaan we doen, houden we erin’. De eerstvolgende keer heb je nog steeds die motivatie, dat geeft je ook kracht, ‘ik word wél serieus genomen, ik hoor er wél bij, ik mag meedoen’. Dat is fijn

Ik heb mijn kind al 8 jaar niet gezien. Sinterklaas is voor mij ieder jaar weer vreselijk. Ik heb het dus ook altijd ontweken, in de maand december komt dat altijd terug. Maar dit jaar ben ik het voor het eerst in al die jaren weer aangegaan. Ik heb bij het Sinterklaasfeest bij Nei Skoen meegedaan, samen met de kinderen uit de buurt. Ik heb achter de schermen geholpen, samen met de kok in de keuken. Publicaties over Nei Skoen

Andere schriftelijke publicaties.

Weekblad de loop
De Loop Over de summit Herstelondersteunende Omgevingen
Dit is onze wijk Mini Disco voor kinderen
Eindhovens Dagblad: Nei Skoen inspireert hulpverleners uit heel de wereld

https://www.ed.nl/helmond/new-shoes-in-helmond-inspireren-hulpverleners-over-de-hele-wereld~a3cd7e533/

Eindhovens Dagblad: optreden bij Nei Skoen beloning herstel

https://www.ed.nl/helmond/optreden-bij-nei-skoen-in-helmond-als-bekroning-van-je-herstel~af249a27/

Weekblad de Loop

https://nieuws.ditisonzewijk.nl/dag-wondertje-nei-skoen/

SRH boeken

Beschrijvingen van Nei Skoen in SRH Handboek en Praktijkboeken beiden binnen kort beschikbaar (zie bronnen) 

  • Bronnen (literatuur):
  • Hollander, Dirk den en Jean Pierre Wilken (209): Werken in Verbinding. Praktijkboek Steunend Relatiegericht Handelen; SWP Amsterdam (Dit komt uit najaar 2019 en is de opvolger van het boek ‘Zo worden cliënten burgers van dezelfde auteurs).

Beschrijving: https://www.bol.com/nl/f/zo-worden-clienten-burgers/9200000020096208/

  • Thal-Mols, J. (2019). Nei Skoen: Herstelbeweging in Helmond. Eindrapportage. Eindhoven: lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool Sociale Studies.
  • Van Iersel, S. (2017). Wie je bent of wat je doet, doet er niet toe bij Nei Skoen. Helmondse ontmoetingsplaats voor kwetsbare mensen onder de loep. Trots-op-je-vak.nl
  • Wilken, JP en Dirk den Hollander. Handboek Steunend Relationeel Handelen. Werken aan herstel en kwaliteit van leven. SWP Amsterdam. Verschijnt in oktober 2019.

 Beschrijving: https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2066/handboek-steunend-relationeel-handelen

Citaten Vrienden met ervaring met nei skoen

De LEV groep beaamt dat Nsk iets toevoegt aan onze stad. Het betreft een erg laagdrempelige voorziening die het mogelijk maakt om inwoners met een specifieke, gzz-gerelateerde onersteuningsvraag, een plek te bieden vanwaaruit zij zich verder kunnen ontwikkelen en ontplooien. Nsk draagt daarmee bij aan participatie van die inwoners die daar stevige barrieres in ondervinden. Bovendien maakt het het mogelijk om af te schalen als het gaat ondersteuningstrajecten danwel te voorkomen dat deze trajecten moeten worden ingezet. Juist ook door te werken vanuit talenten en wat iemand wel kan, maakt Nsk en kleine maar ook kwetsbare groep inwoners een stukje trotser en helpt hen daarmee mee te doen in onze stad.

Jasper Ragetlie

Directeur, Lev Groep

Twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met NeiSkoen.

Een organisatie steeds weer aantoont van enorme waarde te zijn voor velen. Niet alleen voor individuen maar ook organisaties.

In mijn werk op straat kom ik met grote regelmaat mensen tegen die om welke reden dan ook, niet meer verder kunnen met de reguliere hulpverlening.

Voor hen werkt het niet. Als ik met hen spreek over Nei skoen zijn de meesten daar al bekend mee, en zij die dat niet zijn attendeer ik op Nei skoen.

Wat men mij verteld is dat ze rust vinden, zich niet anders hoeven te gedragen en mogen zijn wie ze zijn. Er wordt niet geoordeeld of veroordeeld.

In het verleden heb ik twee keer een beroep gedaan op Nei skoen.  In overleg met een bewoner heb ik toestemming gevraagd of Nei skoen contact op mag nemen. Dit is in een van de situaties erg succesvol gebleken. Een huurder van Woonpartners heeft zijn weg gevonden naar Nei skoen en is daar lange tijd naartoe gegaan. Er is een basis ontstaan van waaruit hij weer verder kon. Hij kwam uit zijn isolement.

Sinds maart van dit jaar heb ik een ander werkgebied gekregen.

Ik werk nu in het centrum en de binnenstad.

Er zijn in dit gebied meer drank,- en druggerelateerde problemen dan in mij vorige werkgebied Helmond oost. Hardnekkige psychische problematiek bij mensen die “onder het radar” blijven.

In samenwerking met wijkadviseur Wendy van Frederici van Woonpartners zal ik vaker een beroep gaan doen op de kennis en de kunde die bij Nei skoen aanwezig is, omdat ik weet dat veel mensen gebaat zijn bij de werkwijze van Nei skoen.

Tot slot wil ik vermelden dat Nei skoen een centrale rol pakt in een enorm groot netwerk van allerlei partners. Zij verbinden niet alleen individuen maar ook partners en dat ervaar ik als erg waardevol.

Huub Niessen

Buurtbeheerder Helmond Centrum / Binnenstad, Woonpartners

Wat aanspreekt is de enorme laagdrempeligheid en de totale sfeer. Mensen voelen er zich gesteund en veilig en kunnen daarom aan hun ontwikkeling en herstel werken.

Bij Nei Skoen wordt uitgegaan van talenten en passie en iedereen voelt zich er welkom. Er wordt gewerkt aan eigen kracht, aan zelfredzaamheid en je ziet vaak dat wanneer het weer wat beter gaat mensen ook weer gaan investeren in het vergroten van hun sociale netwerk.

Een mooi resultaat is dat deelnemers uiteindelijk op eigen kracht verder kunnen, maar ze blijven altijd welkom. Nei Skoen is namelijk ook een ontmoetingsplek, er worden verbindingen gelegd en er is bereidheid om elkaar te helpen. Dit is bevorderlijk voor ieders sociale netwerk.

 

Mijn Kleine, het tienermoederproject/jonge ouders project van Bijzonder Jeugdwerk heeft er een tijdelijke locatie met een kledingwand waar mensen gratis baby- en kinderkleding kunnen halen.

Daarnaast zijn er al eens gesprekken geweest over bijvoorbeeld de Human Library, een goed initiatief. Momenteel bevindt het plan zich in een verkennende fase.  

Judith Rozijn-van de Mortel

Accountmanager, Bijzonder Jeugdwerk

Ik kom sinds 2,5 jaar bij stichting Neiskoen te Helmond, Hoofdstraat 133. Aanvankelijk  werden op deze locaties de zelfhulpgroepen van NA, CA, AA etc  gedaan toen Neiskoen(NSK) begon. Hierdoor kwam ik er 3 keren per week in de avonduren. Ik kreeg mee dat er meer gebeurde en dt ze ook meerdere initiatieven  op aan het zetten waren waar ik me aanvankelijk niet  zo voor interesseerde. Maar  het plaatje werd completer en groeide  steeds sneller. Er ontstond  een klimaat van gelijk waardigheid ook tijdens  de mensen die overdag vertoefden bij NSK. Omdat  de basis  gebouwd is op de 12 tradities van de AA beweging van Alcoholics Anonymus, merkte ik dat mensen op een veel mildere manier  met zichzelf en met anderen leerden omgaan. Verder faciliteert NSK bijna alles waar vraag naar is en wordt er ingezet op inclusie en deelname van alle gebeuren. Initiatieven worden serieus genomen en wij doen niks alleen (dat is een basis uitgangspunt) altijd met een maatje of team werken. (inclusie) verder  worden door de oprichters die beiden uit ervaring werken ( zowel persoonlijk als werkervaring) trainingen gegeven en een eigen kweek van trainers  opgeleid. Er word op verbinding ingezet op de meest laagdrempelige manier, samen koken , samen eten , ( op basis van traditie 7 van AA , alleen vrijwillige bijdrage naar draagkracht) Verder kun je er Knutselen en  muzieklessen volgen of geven. Want ook is NSK altijd  op zoek naar wat de deelnemer aan talenten heeft die mogelijk  gedeeld kunnen worden. Mensen krijgen hun eigenwaarde langzaam terug en kunnen vrijwilliger worden. Ook  doet NSK stageplekken verzorgen voor opleidingen en worden er workshops gegeven waar je certificaat voor kunt halen. Inmiddels geef ik zelf de training “herstellen doe jezelf”  en  via mijn werk bij Bemoeizorg waar ik veel mensen in isolatie en verslaving tegen kom probeer ik ze altijd bewust te maken van NSK, simpelweg omdat ik daar heel veel herstel haalde en nog haal. Dirk en Cees zijn ook ambassadeurs voor CARe Europe , een herstel methodiek waarop NSK gebaseerd is. Blauwdruk van NSK worden inmiddels  op verschillende plekken ingezet  en geopend en ik ben nu bezig er  een in Maastricht  mee op te zetten. Eigenlijk is de basis het  mensen  in de Meetings( zelfhulpgroepen ) op een locatie te krijgen en daar een  dag invulling waar uit zelf waarde mag groeien. Onderzoek van Fontys in opdracht van de gemeente had een onverwachte uitslag. Conclusie dat ze niet de vinger op het succes van NSK konden leggen, maar het succes er gewoon wel was. Van daaruit  is NSK inmiddels een gewaardeerde stichting In Helmond en wordt  terecht serieus genomen.

Luciano

Herstellend verslaafd, Novadic-Kentron

Steeds meer cliënten vanuit ORO Ambulant, maar zeker ook vanuit ORO wonen, weten de weg te vinden naar Nei Skoen. Sommige van hen zijn in herstel, andere zijn op zoek naar een (andere) invulling van de dag.

Ze ervaren bij Nei Skoen dat iedereen mag zijn wie die is, zonder oordeel. Er worden ervaringen gedeeld en men leert hier van anderen. Het is een waardevolle aanvulling op de begeleiding die vanuit ORO Ambulant of ORO wonen wordt geboden en zorgt voor een verbreding van het netwerk en een mooie invulling van de dag.

Anja Korsten

Directeur regio Peelgemeenten en Jeugd, Oro

Vanuit care extra gaan er verschillende cliënten naar Nei Skoen. Iedere cliënt gaat er heen met zijn eigen reden. Zo gaat een cliënt naar zowel de dagbesteding als de meetings. Hij geeft zelf aan dat het hem erg helpt om vooruit te komen en om te ontwikkelen. De meetings hebben ervoor gezorgd dat hij niet meer met zijn oude verslaving bezig is. Daarnaast vindt hij de cursussen overdag nuttig, hij leert nieuwe dingen bij door het ruime aanbod. Meneer geeft zelf aan dat hij het fijn vindt dat het een plek is om jezelf te ontwikkelen en verschillende mensen te leren kennen.

 

Zelf denk ik ook dat onze cliënten veel aan Nei Skoen hebben, zo hebben zij een doel om ’s ochtends op te staan, en doen ze iets nuttigs met hun dag. Ik merk ook dat de cliënten vaak met interessante verhalen thuiskomen over wat ze bij Nei Skoen hebben geleerd of meegemaakt. De cliënten zijn zelf ook erg gemotiveerd om te gaan, en geven aan het daar erg naar hun zin te hebben. Wanneer de bewoners thuis komen zijn ze vaak positief.

 

Zelf ben ik daar een middag geweest om te kijken hoe het daar is. De plaats en de aankleding nodigt erg uit, er hangt een leuke en veilige sfeer en mensen maken altijd een praatje met je.

 

Voor .. is het een erg fijne dagbesteding. Hij kan daar muziek maken, tekenen, spelletjes doen etc. Hij doet zelf het liefst muziek maken en ik merk in het contact met hem dat hij daar veel aan heeft. Hij had laatst met een vriend van Nei Skoen afgesproken. Leuk om te zien dat het mensen bij elkaar brengt.

Nick

Woonbegeleider, CARe Xtra